Ce este Abdominoplastie?
Scopul acestei operatii este obtinerea unui abdomen mai ferm si mai plat.
Abdominoplastia este o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza excesul de piele si grasime de la nivelul abdomenului inferior (sortul abdominal) si se intareste musculatura abdominala.
Exista mai multe tipuri de operatii estetice care pot fi efectuate la nivelul abdomenului, iar alegerea celei potrivite pentru dumneavoastra se face in functie de calitatea pielii, excesul de grasime si piele, tonusul musculaturii abdominale (dupa sarcina, dar mai ales dupa sarcini multiple muschii abdominali devin mai slabi).
Operatia de abdominoplastie se face frecvent dupa scaderi importante in greutate care lasa drept rezultat un sort abdominal inestetic si inconfortabil.
In unele cazuri se poate asocia cu lipoaspiratia, dar indicatiile acestei asocieri trebuiesc discutate impreuna cu chirurgul dumneavoastra.
Abdominoplastia este o operatie dificila care are drept rezultat definirea conturului corpului dumneavoastra; nu este o interventie care va poate ajuta sa pierdeti in greutate.
In cazul in care doriti sa ramaneti insarcinata sau sa continuati sa slabiti, abdominoplastia nu este indicata pentru ca rezultatele estetice obtinute se deterioreaza dupa sarcina sau o noua pierdere in greutate.
Daca ati suferit deja o abdominoplastie si ati continuat sa slabiti, si nu mai considerati rezultatele estetice obtinute satisfacatoare, se poate realiza o noua interventie cu abord la nivelul cicatricei rezultate de la operatia anterioara.
Inainte de operatie
Inainte de operatie, in cadrul primei consultatii trebuie sa informati medicul despre potentialele dumneavoastra probleme de sanatate, operatii anterioare, precum si tratamente urmate sau alergii; veti stabili impreuna cu medicul ce asteptari aveti de la interventie si ce rezultate se pot obtine, precum si interventia chirurgicala care vi se potriveste.
Pentru pregatirea operatiei de abdominoplastie anticonceptionalele orale trebuiesc oprite cu cel putin 6 saptamani inainte, trebuie sa evitati sa luati aspirina sau alte antiinflamatoare nesteroidiene (tip ibuprofen sau ketoprofen).
Este recomandat sa opriti fumatul cu o luna inaintea operatiei si pe perioada de recuperare postoperatorie abdominoplastiei, pentru a reduce posibilitatea unei complicatii postoperatorii legata de cicatrizare. Daca nu puteti opri fumatul incercati sa reduceti cat de mult numarul tigarilor fumate pe zi.
Este de preferat ca data operatiei sa nu se suprapuna cu menstruatia, deoarece creste riscul de sangerare.
Operatia de Abdominoplastie
Frecvent, operatia de abdominoplastie se desfasoara sub anestezie generala. In unele cazuri, cand se practica o miniabdominoplastie se poate face o anestezie loco-regionala.
Durata operatiei variaza intre 1 ? 3 ore in functie de complexitatea gestului operator.
Incizia se face la nivelul pliului natural al abdomenului inferior imediat deasupra liniei parului pubian, fiind conceputa de asa natura incat sa poata fi ascunsa de slip.
Lungimea inciziei variaza in functie de gestul chirurgical: in cazul unei miniabdominoplastii, incizia este mai scurta (putin mai lunga decat o cicatrice de cezariana); in cazul unei operatii de abdominoplastie voluminoase incizia se poate intinde de la o spina iliaca la alta.
Dupa incizie, pielea si grasimea abdominala se diseca de pe peretele abdominal mulscular. Muschii astfel expusi sunt intariti folosind suturi speciale cu fire neresorbabile (aceasta manevra creste rezistenta peretelui abdominal si subtiaza talia).
Excesul de piele si grasime (de obicei situat inferior de ombilic) este excizat. Ombilicul se pastreaza, dar va fi repozitionat. Chirurgul va face o incizie in jurul ombilicului si il va diseca pana la nivelul peretelui muscular. Dupa excizia excesului de piele si grasime, se inchide provizoriu incizia din partea de jos a abdomenului pentru a identifica locul cel mai potrivit pentru reinsertia ombilicului. Se face o incizie in locul masurat, iar ombilicul va fi suturat la acest nivel pentu a obtine un aspect armonios al abdomenului.
In functie de dimensiunea operatiei de abdominoplastie se vor pune 1 sau 2 tuburi de dren, care vor fi scoase in urmatoarele zile postoperator.
In final incizia joasa este inchisa folosind mai multe randuri de fire resorbabile, ultimul strat fiind sub piele cu doar cateva bucle ramase la vedere.
In cazul miniabdominoplastiei, interventia este mai limitata, iar ombilicul nu trebuie deplasat.
Spitalizarea dureaza intre 2 si 5 zile.
Chiar daca firele de sutura sunt resorbabile, resorbtia lor dureaza mult, deci buclele ramase la suprafata vor fi inlaturate la 15 zile.
Dupa Operatie
Durerile de dupa operatie pot fi importante, dar sunt controlate cu ajutorul medicamentelor (pe timpul spitalizarii in perfuzie si acasa sub forma de comprimate).
Dupa operatie este indicat ca in pat sa stati cu picioarele usor pliate, pentru a evita punerea in tensiune a suturii si sa purtati un corset special timp de cel putin 4 saptamani zi si noapte.
Durata pana la reluarea activitatii normale variaza, dar trebuiesc prevazute cel putin 2 saptamani de concediu medical. Activitatea fizica normala poate fi reluata progresiv dupa aproximativ 6 saptamani de la operatie.
Consistenta si aspectul cicatricilor variaza in functie caracteristicile individuale ale pielii. La inceput cicatricile sunt liniare, rosiatice, mai dure si dureroase la palpare. Dupa atingerea cicatrizarii se recomanda masarea sistematica a cicatricilor cu o crema hidratanta cel putin 15 minute in fiecare zi pentru a evita aparitia unor cicatrici vicioase. Trebuie sa luati in calcul ca procesul de cicatrizare este unul de lunga durata si ca aspectul cicatricilor dumneavoastra poate sa se modifice pana la 2 ani.
Se recomanda ca timp de aproximativ 6 luni de la abdominoplastie sa se evite expunerea la radiatii UV (soare sau solar) pentru ca acestea produc pigmentarea permanenta a cicatricilor.
Rezultatul final al operatiei de abdominoplastie se poate aprecia la un an postoperator.
Complicatii posibile
Abdominoplastia este o operatie dificila, si in ciuda faptului ca este considerata o operatie sigura poate asocia diverse complicatii:
> tromboza (formarea unor cheaguri de sange in vasele sanguine care se pot mobiliza si ajunge la diverse organe) ? pentru a preveni aceasta complicatie, veti face o injectie subcutanata cu un anticoagulant inaintea operatiei si apoi in urmatoarele 7 zile postoperator. De asemenea se recomanda mobilizarea precoce (trebuie sa va ridicati din pat cat mai repede si sa faceti multiple miscari cu picioarele chiar atunci cand sunteti asezata, dupa cum va va indica medicul dumneavoastra)
> complicatiile majore cum ar fi trombembolismul pulmonar, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral apar foarte rar si sunt rezultatul mobilizarii cheagurilor de sange formate la nivelul membrelor inferioare; probabilitatea acestor complicatii este aceeasi ca in cazul majoritatii interventiilor chirurgicale care implica un repaus la pat
> infectii – se trateaza sistematic cu antibiotice si dranaj (pentru a evita aceasta situatie, postoperator se recomanda sistematic o antibioterapie profilactica timp de 7 zile).
> necroza cutanata – poate fi marginala sau de dimensiuni mai mari. Nacroza cutanata marginala apare cel mai frecvent la mijlocul cicatrcii unde tensiunea este cea mai mare. Consta intr-o zona care cicatrizeaza mai greu si poate avea ca rezultat o cicatrice de un aspect mai putin estetic la acel nivel. Necrozele cutanate extensive apar foarte rar, mai ales in cazul fumatorilor; in general necesita o reinterventie chirurgicala.
> seroamele – o complicatie frecventa dupa inlaturarea tuburilor de dren. Aceasta complicatie poate fi prevenita prin purtarea corsetului. Daca totusi apar se pot punctiona.
> hemoragie – o complicatie rara, in cazul in care un vas de sange continua sa sangereze. Se reintervine pentru efectuarea hemostazei. Aceasta complicatie apare imediat postoperator
> hematom – apare rar in cazul in care exista o colectie bine delimitata de sange (in 3 ? 4% dintre cazuri). Daca este de dimensiuni mici se poate resorbi, daca este de dimensiuni mai mari se poate reinterveni chirurgical pentru drenare si hemostaza
> pierderea sensibilitatii normale la nivelul peretelui abdominal – poate aparea ca urmare a disectiei extensive. Sensibilitatea revine in progresiv dupa cateva luni postopeprator
> necroza grasimii (citosteatonecroza) – este o complicatie care poate aparea frecvent in cazul pacientelor obeze. Daca este localizata apare sub forma unor noduli duri la nivelul peretelui abdominal care se atenueaza in timp si cu masaj. Daca este importanta se poate reinterveni pentru lavaj si excizia tesuturilor neviabile.
> cicatrici hipertrofice sau inestetice