Cui se recomanda operatia?

Pentru a obtine un posterior de invidiat, chirurgia estetica va pune la dispozitie mai multe tehnici de marire a feselor (augmentare fese) ce pot fi aplicate fie separat, fie impreuna.
Cele mai importante metode de augmentare fesiera sunt: introducerea implanturilor fesiere si lipofillingul la nivelul feselor.

Pentru un rezultat cat mai bun, acestea pot fi asociate cu tehnici de lipoaspiratie a zonelor in exces pentru a facilita sublinierea conturului si reliefului fesier (lipoaspiratie la nivelul flancurilor si la nivelul coapselor).

Augmentarea fesiera se recomanda mai ales persoanelor care au:

  • Fese mici comparativ cu talia
  • Fese aplatizate sau patrate
  • Fese ptozate
  • Sechele dupa un accident sau dupa injectii musculare in copilarie.

Inaintea de marirea feselor

In cadrul consultatiei se evalueaza starea de sanatate (eventualele boli, alergii, medicamente uzuale).

Se recomanda evitarea utilizarii cu cel putin 10 zile inainte de marirea feselor a medicamentelor de tip anti-inflamatoare sau aspirina (favorizeaza sangerarea). Anticonceptionalele trebuiesc oprite cu 4-6 saptamani inanite de operatie (cresc riscul de complicatii tromboembolice – favorizeaza formarea de cheaguri in sange).

De asemenea, trebuie evitata expunerea excesiva la soare sau la solar inainte de operatie (poate ingreuna cicatrizarea). Se recomanda o dieta echilibrata in perioada pre- si postoperatorie.

Este recomandat sa se opreasca fumatul cu cel putin 1 luna inainte sau macar sa se reduca considerabil numarul tigarilor fumate pe zi (ingreuneaza procesul de cicatrizare post augmentare si pot aparea complicatii).

Anestezia


Interventiile de augmentare a feselor se produc de obicei sub anestezie generala. Veti discuta tipul anesteziei si riscurile asociate cu medicul anestezist cu ocazia consultului preanestezic.

Augmentare fese cu grasime proprie


Lipofillingul pentru augmentare fese cu grasime proprie este indicat la pacientele care au suficiente rezerve de grasime, deoarece sunt necesare cantitati destul de mari de tesut gresos pentru injectatare. Pacientele foarte slabe, fara exces de grasime in anumite zone nu sunt bune candidate pentru aceasta operatie. In schimb, acestea pot opta pentru augmentarea cu implant fesier, operatie pe care o vom explica spre sfarsitul acestei pagini.

Revenind la augmentarea cu grasime proprie, trebuie specificat ca aceasta se preleveaza de la nivelul zonelor in exces (de pe flancuri, abdomen, coapse), determinand astfel si o subliniere a taliei, care creste efectul maririi feselor.

Grasimea astfel prelevata (printr-un procedeu similar liposuctiei) este tratata si apoi injectata, in special in partea superioara a feselor pentru a crea o proiectie atragatoare si un lifting fesier. In acelasi timp, rezultatul este foarte natural, tesutul transferat avand caracteristici identice cu cel local.

Mai departe, cantitatea de grasime va fi injectata prin incizii foarte mici efectuate cu ajutorul unui ac, care se vor vindeca fara a produce cicatrice considerabile sau observabile.
Volumul de grasime injectat se va stabili intraoperator, adica in timpul operatie de marire a feselor, in functie de responsivitatea tesuturilor dumneavoastra (injectarea unor cantitati foarte mari poate duce la pierderea unei mari parti a grasimii injectate si la aparitia eventualelor complicatii). Durata operatiei variaza intre 2 si 4 ore.

Postoperator, pot aparea dureri si echimoze atat la nivelul zonelor donatoare cat si la nivelul zonelor injectate, dar acestea sunt ameliorate cu analgezice simple. Durerile sunt mai importante la nivelul zonelor donatoare. Puteti sa dormiti pe burta sau pe lateral, pozitia pe spate va fi permisa dupa o saptamana de la operatie. Puteti incepe sa va asezati dupa ~10 zile postoperator, deoarece orice compresiune la nivelul zonelor injectate poate duce la suferinta grasimii injectate si la pierderea acesteia.

Dupa augmentarea feselor cu grasime, in zonele injectate apare un edem care se va retrage treptat in urmatoarele 1-3 luni. Va puteti simti obosita timp de 2 saptamani postoperator, senzatie care dispare progresiv. Trebuie sa va feriti de soare si alte tipuri de radiatii UV la nivelul zonelor operate (atat zonele de prelevare cat si zonele injectate) timp de cel putin 1 luna, deoarece expunerea solara poate determina colorarea permanenta a pielii in zonele respective.

Rezultatul final se poate evalua dupa 3-6 luni de la operatie. Daca este necesar, se poate efectua o a doua interventie de lipoaugmentare dupa cateva luni pentru a obtine un volum mai important.

Complicatiile care pot aparea:

  • Infectie lolcala, foarte rar, de obicei se trateaza cu antibiotice
  • Hematom
  • Citosteatonecroza (necroza grasimii), zone mai dure care dispar progresiv
  • Serom
  • Grasimea injectata pastreaza memoria zonei de unde a fost prelevata, deci dimensiunea feselor va varia cu greutatea dumneavoastra. Daca veti slabi se vor micsora, daca va veti ingrasa, vor creste si ele in volum.

Augmentarea cu implant fesier


Augmentarea cu implant fesier este a doua varianta de marire a feselor, operatie indicata in special la pacientelor care nu au rezerve de grasime, dar care isi doresc un posterior bine definit.

Impreuna cu medicul chirurg estetician, la consultul preoperator se fac masuratorile si se stabileste dimensiunea impantului fesier, precum si inciziile pentru introducerea implanturilor.

Inciziile pot fi de doua feluri:
– In santul interfesier
– In santul subfesier

Implantul se poate pozitiona sub muschiul fesier mare sau subfascial, in functie de ce stabiliti cu medicul dumneavoastra. Dupa pozitionarea implantului se introduc tuburi de dren si inciziile se inchid cu fire resorbabile.

Postoperator veti purta o imbracaminte speciala de compresiune si contentie timp de 6 saptamani. Imediat dupa augmentare, in regiunea feselor va fi prezent un edem care se va retrage progresiv in urmatoarele 1-3 luni. Se recomanda pozitia pe burta si in lateral postoperator si in primele 10 zile si dupa aceea este permisa progresiv si pozitia sezut.

Dupa introducerea impanturilor fesiere, durerile sunt importante in primele zile si apoi se diminueaza progresiv. Trebuie evitata presiunea directa la nivelul feselor pentru cel putin 8 saptamani.

Recuperarea dupa implantul fesier este putin mai lenta decat in cazul lipofillingului fesier (augmentarii cu grasime proprie).

Complicatii asociate augmentarii cu implant fesier sunt:

  • Infectia; de obicei tratata cu antibiotice. Daca tratamentul nu raspunde, se poate lua in considerare scoaterea implanturilor fesiere;
  • Hematoame;
  • Modificarea tranzitorie a sensibilitatii la nivelul feselor;
  • Cicatrice cu aspect inestetic. Procesul de cicatrizare depinde de fiecare individ, de fiecare data sutura este o linie, care ulterior se modifica in functie de predispozitiile fiecarei persoane. Procesul de cicatrizare poate dura pana la 2 ani postoperator;
  • Rezultate nesatisfacataoare care pot necesita proceduri suplimentare;
  • Asimetrie pentru rotirea impantului sau alunecarea acestuia;
  • Contracture capsulara este foarte rara.

Galerie

  • Before-Implant Fese
    After-Implant Fese
    Inainte Implant Fese Dupa