Blefaroplastie

Ce este Blefaroplastia?

Blefaroplastia este interventia chirurgicala estetica a pleoapelor ce are drept scop obtinerea unui aspect intinerit. Se efectueaza la nivelul pleoapelor superioare, inferioare sau ambelor.

Blefaroplastia se poate realiza singura sau in asociere cu o alta interventie chirurgicala estetica (ex. lifting) sau alta procedura medico-chirurgicala (ex. dermabraziune, peeling).

Cele mai frecvente acuze pentru care se solicita blefaroplastia sunt:
– pleoape grele, cazute cu exces cutanat ce formeaza un pliu
– pleoape inferioare lasate, cu riduri orizontale secundare distensiei cutanate, precum si pungile de grasime ce dau aspect obosit.

Blefaroplastia este o procedură care se face de obicei la adulți, bărbați și femei, care au ţesutul și mușchii faciali sănătoşi și care au obiective realiste în ceea ce priveşte îmbunătăţirea aspectului pleoapelor superioare şi/sau inferioare şi zona înconjurătoare. Cel mai frecvent aceasta interventie are loc dupa 40 de ani, dar in cazul in care acuzele sunt importante si defectele sunt ereditare se poate interveni mai devreme.

Inainte de Operatia de Blefaroplastie

Inaintea interventiei se efectueaza un examen clinic al pleoapelor si ochilor si se fac fotografii. Se preleveaza analizele uzuale. Daca urmeaza un alt tip de anestezie decat cea locala, veti beneficia de un consult preanestezic.

Trebuie sa specificati daca fumati, consumati alcool, medicamentele luate (anticoagulante, anticonceptionale, antiinflamatorii etc.), bolile de care suferiti, interventiile chirurgicale anterioare.

Pentru pregatirea interventiei trebuie sa evitati sa luati aspirina sau alte antiinflamatoare nesteroidiene (tip ibuprofen sau ketoprofen).

Este recomandat sa opriti fumatul cu o luna inaintea operatiei si pe perioada de recuperare postoperatorie, pentru a reduce posibilitatea unei complicatii postoperatorii legata de cicatrizare. Daca nu puteti opri fumatul incercati sa reduceti cat de mult numarul tigarilor fumate pe zi.

Vi se vor prezenta variantele terapeutice, si veti alege impreuna cu doctorul dumneavoastra metoda care vi se potriveste cel mai bine.

Operatia de Blefaroplastie


Exista 3 posibilitati pentru anestezie, iar decizia va fi luata dupa o discutie cu anestezistul si chirurgul dumneavoastra:
– anestezie locala (anestezicul se injecteaza local)
– anestezie locala asociata cu sedare intravenoasa ? medicul anestezist va injecteaza substante care va fac sa dormiti si produc amnezia momentului operator
– anestezia generala clasica

Interventia se poate produce in ambulatoriu (externearea se face in aceeasi zi cu operatia) sau spitalizare scurta (in cazul pacientilor cu probeleme de sanatate asociate ? ex. hipertensiune arteriala, sau dupa anestezie generala).

Inciziile

La nivelul pleoapelor superioare, inciziile sunt ascunse la nivelul santului existent la jumatatea pleoapei.

La nivelul pleoapelor inferioare, inciziile sunt situate la 1-2 mm sub gene si se pot prelungi in exterior. In cazul in care nu exista exces cutanat la pleoapele inferioare si este deranjant doar aspectul de pungi, se poate interveni printr-o incizie transconjunctivala (in interiorul pleoapei) care nu lasa o cicatrice pe piele.

Prin aceste incizii se corecteaza excesul de grasime si se inlatura excesul de piele si muschi. La nivelul pleoapei inferioare se poate efectua o cantopexie (fixarea unghiului extern al ochiului) pentru tratamentul laxitatii pleoapei. Se poate asocia si lipofillingul pentru tratamentul cearcanelor.

Sutura se efectueaza cu fire neresorbabile foarte subtiri care se inlatura la 5-7 zile postoperator.

Dupa Blefaroplastie


Dupa operatie, durerile sunt moderate, prezente sub forma unei jene asociata unei senzatii de tensiune a pleoapelor.

In prima zi de la blefaroplastie trebuie sa va odihniti si sa evitati orice efort. Pe perioada recuperarii, pacientii trebuie sa poarte ochelari de soare si sa se fereasca de lumina puternica si praf.

Postoperator apar frecvent edem, echimoze (vanatai) si lacrimare. Durata acestor manifestari variaza de la o persoana la alta.

In primele zile de la operatie se observa imposibilitatea de a inchide total pleoapele sau o decolare usoara a pleoapei inferioare la unghiul extern al ochiului. Aceste aspecte nu trebuie sa va nelinisteasca pentru ca apar la toate blefaroplastiile si dispar rapid postoperator.

Reactiile perioculare se remit dupa 6-20 de zile.

Cicatricele pot ramane roz timp de cateva saptamani. In cazul femeilor, se permite machiajul la 7 zile postoperator.

Dupa Blefaroplastie poate persista o senzatie de indurare la nivelul zonei operate timp de cateva luni.

Rezultatul operatiei


Rezultatele operatiei de Blefaroplastie se apreciaza la 1-6 luni postoperator. Rezultatul este unul dintre cele mai durabile din chirurgia estetica. Pungile de grasime sunt inlaturate definitiv si nu apare recidiva lor. In timp, o data cu imbatranirea, pielea pleoapelor se poate lasa iar.

Complicatii


Frecventa complicatiilor lor este redusa, majoritatea interventiilor petrecandu-se fara probleme.
Complicatiile citate sunt:

  • hematom (de obicei nu este grav, daca este voluminos trebuie evacuat, daca nu se va resorbi)
  • infectie (exceptional, conjunctivita se previne prin prescrierea de picaturi oftalmice)
  • anomalii de cicatrizare (apar foarte rar la nivelul pleoapelor)
  • tulburari de secretie a lacrimilor (lacrimare persistenta este foarte rara, mai frecvent apar ochii uscati, ca expresie decompensarii unui „sindrom al ochilor uscati”
  • ptoza (rar, de la 70 de ani cand deja exista deficitul, poate fi majorat prin interventie)
  • lagoftalmie (imposibilitatea de a inchide complet ochiul in primele zile dupa operatie, persistenta dupa aceea este o complicatie)
  • ectropion (retractia in jos a pleoapei inferioare; foarte, foarte rar)
  • pierderea vederii, glaucom sau vedere dubla (complicatii extrem de rare)