Cresterea sanilor la barbati
Ginecomastia reprezinta cresterea in volum a glandei mamare (sanilor) la barbati. Afectiunea poate si fi unilaterala sau bilaterala si de obicei nu are o cauza bine precizata, dar exista cazuri in care aparitia ei se produce din cauza unor dezechilibre hormonale.
Inaintea oricarei corectii chirurgicale trebuie efectuat un bilant endocrinologic. In special, in formele unilaterale, se recomanda efectuarea unei ecografii mamare pentru excluderea existentei unei formatiuni tumorale la nivelul glandeor sanilor.
Scopul ginecomastiei este de a reduce volumul glandei mamare prin excizie chirurgicala (mastectormie subcutanata) in cazul formelor cu exces de glanda sau prin lipoaspiratie in cazul formelor cu exces grasos. In cazul formelor mixte in care exista exces de glanda, dar si de grasime, se efectueaza cele doua tipuri de interventii chirugicala combinate. Prin aceasta operatie se reduce si excesul cutanat care poate exista in unele forme.
Inainte de operatie
Inainte de operatie trebuie efectuat bilantul endocrinologic al ginecomastiei. In cazul barbatilor obezi, prin scaderea in greutate se poate reduce volumul glandei si poate chiar disparea ginecomastia.
Daca ginecomastia nu are ca si cauza excesul de grasime si pacientul alege sa faca operatia este obligatoriu ca inainte de procedura sa:
– se stabileasca de comun acord cu pacientul tehnica chirurgicala optima.
– se preleveaza analize de laborator si se efectueaza consultul preanestezic.
Se recomanda evitarea utilizarii cu cel putin 10 zile inainte de interventie a medicamentelor de tip anti-inflamatoare sau aspirina (favorizeaza sangerarea). Trebuie evitata expunerea excesiva la soare sau la solar inainte de operatie (poate ingreuna cicatrizarea pectoralilor). Se recomanda o dieta echilibrata in perioada pre- si postoperatorie.
De asemenea este recomandat sa se opreasca fumatul cu cel putin 1 luna inainte sau macar sa se reduca considerabil numarul tigarilor fumate pe zi (ingreuneaza procesul de cicatrizare si pot aparea complicatii).
Operatia de ginecomastie
Cel mai frecvent, operatia de ginecomastie se efectueaza sub anestezie generala, iar durata spitalizarii este de 24-48 de ore.
Tipul interventiei chirurgicale variaza in functie de tipologia pacientului.
In interventia clasica se poate efectua o incizie la bordul inferior al areolei, prin care se poate inlatura glanda mamara si grasimea in exces. Uneori, in plus fata de inlaturarea glandei mamare se mai poate face si lipoaspiratie la periferia excesului glandular pentru armonizarea marginilor.
In cazul ginecomastiei grasoase, inlaturarea excesului se poate efectua doar prin liposuctie (cicatricele sunt foarte mici).
In cazul unei ginecomastii cu exces cutanat important, cicatricele sunt mult mai lungi si mai vizibile, fie periareolar, orizontale sau se pot prelungi de o parte si de alta a areolei.
In cazurile de ginecomastie extrema se poate ajunge la grefarea areolei si mamelonului pe peretele toracic.
Dupa operatie se pune un tub de dren. Operatia estetica poate dura de la 10 – 20 min in cazul tratamentului prin lipoaspiratie si pana la 2 ore in cazurile mai complicate.
Postoperator
Durerile dupa operatia de ginecomastie sunt importante in primele zile si trebuie urmat un tratament analgetic. Pot aparea frecvent edem, echimoze (vanatai) si jena la ridicarea bratelor.
Spitalizarea dureaza in general 1 zi, iar tuburile de dren se scot la 1 – 2 zile postoperator. Firele se scot la 14 zile postoperator.
Pacientul va purta o bustiera de contentie speciala pentru pectorali timp de 6 saptamani. Trebuie evitat efortul fizic si sportul timp de cel putin 6 saptamani.
Rezultatele ginecomastiei
De obicei, rezultatele ginecomastiei sunt este vizibil imediat, iar rezultatul final poate fi apreciat la 2-3 luni postoperator. Chiar daca rezultatele sunt foarte bune, cresterea importanta in greutate poate determina reapraitia ginecomastiei in special in formele predominant grasoase.
Pot aparea ocazional unele imperfectiuni ale rezultatului:
- asimetrie de volum > prin excizia unui volum mai mare de o parte comparativ cu cealalta. Daca asimetria persista la un an postoperator si ea deranjeaza pacientul se poate reinterveni chirurgical pentru corectie
- asimetria nivelului mameloanelor si areolelor > uneori asimetria sanilor este prezenta inaintea operatiei fara ca pacientul sa remarce. Uneori postoperator, asimetria poate deveni mai vizibila. In unele cazuri, asimetria sanilor poate fi legata de cicatrizarea tesuturilor subcutanate si se poate corecta prin masaj
- depresiunea areolei > se poate asocia unei excizii in exces a tesutului retroareolar. Daca acest aspect deranjeaza sa poate efectua un retus chirurgical
- exces cutanat > retractia excesului cutanat rezultat dupa tratamentul ginecomastiei poate dura mai multe luni pentru a se retracta. Daca retractia nu este suficienta se poate efectua un retus chirurgical
- zone de denivelare si mici noduli subcutanati > apar ca urmare a lipoaspiratiei. Poate disparea prin masaj.
Complicatii
- legate de anestezie > foarte rare
- sangerare postoperatorie si hematom > daca sunt importante trebuie interventi pentru hemostaza si evacuare
- flebite si embolie pulmonara > minimizat de reluarea precoce a mersului
- serom > se pot efectua punctii in zona afectata a sanului pentru evacuare
- infectii postoperatorii > tratamentul antibiotic poate fi suficient, dar uneori poate fi necesar un gest de drenaj chirurgical
- necroza cutanata > tratate prin pansamente
- pneumotorax > foarte rar
- cicatrice anormale > cicatrizarea dupa operatia de ginecomastie este un fenomen aleator si depinde de modul in care cicatrizeaza fiecare individ. Pot aparea cicatrice hipertrofice sau cheloide cu impact asupra aspectului estetic al sanilor
- tulburari de sensibilitate cutanata > frecventa in primele luni, apoi sensibilitatea se reface progresiv.