Ce este Labioplastia ?
Labioplastia de reductie sau nimfoplastia este interventia chirurgicala prin care se reduce dimensiunea labiilor mici (buzele interioare ale vaginului).
Se considera hipertrofie labiala atunci cand in pozitie ridicata labiile mici depasesc fanta vulvara (depasesc labiile mari).
Hipertrofia labiilor mici determina o jena vestimentara (impiedica pacienta sa poarte pantaloni stramti, costum de baie etc.), jena la mersul cu bicicleta sau in cazul raportului sexual.
De asemenea, in anumite situatii, hipetrofia labiilor mici poate fi cauza unor micoze recidivante.
Interventia chirurgicala are ca scop micsorarea labiilor si corectarea unei eventuale asimetri majore. Se excizeaza mucoasa in exces.
Operatia se efectueaza la adult fara limitare de varsta.
Aceasta interventie chirurgicala nu are nici un impact asupra vietii sexuale sau nasterii.
Pregatirile inaintea operatiei
Inaintea operatiei se efectueaza un examen clinic. Se preleveaza analizele uzuale. Daca urmeaza un alt tip de anestezie decat cea locala, veti beneficia de un consult preanestezic.
Trebuie sa specificati daca fumati, consumati alcool, medicamentele luate (anticoagulante, anticonceptionale, antiinflamatorii etc.), bolile de care suferiti, interventiile chirurgicale anterioare.
Pentru pregatirea interventiei trebuie sa evitati sa luati aspirina sau alte antiinflamatoare nesteroidiene (tip ibuprofen sau ketoprofen).
Este recomandat sa opriti fumatul cu o luna inaintea operatiei si pe perioada de recuperare postoperatorie, pentru a reduce posibilitatea unei complicatii postoperatorii legata de cicatrizare. Daca nu puteti opri fumatul incercati sa reduceti cat de mult numarul tigarilor fumate pe zi.
Vi se vor prezenta variantele terapeutice, si veti alege impreuna cu doctorul dumneavoastra metoda care vi se potriveste cel mai bine.
Operatia de Labioplastie
Cel mai frecvent operatia de Labioplastie se efectueaza sub anestezie locala suplimentata cu sedare intravenoasa. De obicei interventia se practica in ambulatoriu.
Operatia dureaza 30-60 min in functie de dificultatea cazului.
Toate inciziile care sunt facute, sunt atent plasate, pentru a preveni cicatricile dureroase de-a lungul marginii labiilor. Sutura se efectueaza cu fire resorbabile.
Dupa operatie
De obicei, dupa operatie exista o sangerare timp de 2-3 zile. Este normal sa apara edem si vanatai (echimoze). Durerile sunt moderate. Se recomanda purtatul unei imbracaminti largi (fusta sau pantaloni largi). Toaleta locala se efectueaza de 2 ori pe zi cu sapun intim.
Firele se resorb in mod normal la 8-12 zile.
Se recomanda asteptarea 2-3 saptamani pana la reluarea treptata a activitatii sexuale. Se recomanda sa se astepte 2 luni pana la reluarea ciclismului.
Rezultatul se evalueaza la 1 luna dupa labioplastie. Cicatricele se estompeaza la 1-2 luni postoperator.
Daca postoperator au ramas imperfectiuni, cum ar fi asimetria, se recomanda sa se astepte 6-12 luni inaintea unei revizii.
Complicatiile
Complicatiile labioplastiei sunt foarte rare. Complicatiile descrise sunt:
- accident tromo-embolic > foarte, foarte rar
- sangerare > poate necesita reinterventia pentru hemostaza
- hematom > poate necesita evacuarea
- necroza partiala a mucoasei > responsabila de intarzierea cicatrizarii
- alterare prelungita a sensibilitatii