Ce este liftingul coapselor?

Pielea de pe fata interna a coapselor este subtire si se poate lasa usor o data cu varsta sau cu variatiile mari in greutate. Frecvent, excesul de piele asociaza si exces de grasime si poate produce jena coapselor la mers.

O operatie de lifting coapse reduce excesul de grasime prin procedura de lipoaspiratie si in acelasi timp inlatura si excesul tegumentar.

Liftingul coapselor sau „Cruroplastia” este o operatie estetica ce micsoreaza in final coapsele si le confera un aspect estetic placut, rezultatul fiind de fiecare data extrem de satisfacator pentru pacient.

Operatia de remodelare a coapselor are efecte pozitive pe termen lung si este in majoritatea cazurilor solicitata de catre femei.

Inaintea operatiei

In cadrul consultatiei de dinaintea liftingului de coapse se evalueaza starea de sanatate (eventualele boli, alergii, medicamente uzuale).

Se recomanda evitarea utilizarii cu cel putin 10 zile inaintea operatiei a medicamentelor de tip anti-inflamatoare sau aspirina (favorizeaza sangerarea). Anticonceptionalele trebuiesc oprite cu 4-6 saptamani inainte de operatie (cresc riscul de complicatii tromboembolice, favorizeaza formarea de cheaguri in sange).

Trebuie evitata expunerea excesiva la soare sau la solar inainte de operatie (poate ingreuna cicatrizarea pielii de pe coapse). Se recomanda o dieta echilibrata in perioada pre- si postoperatorie.

In acelasi timp este recomandat sa se opreasca fumatul cu cel putin 1 luna inainte sau macar sa se reduca considerabil numarul tigarilor fumate pe zi (ingreuneaza procesul de cicatrizare si pot aparea complicatii).

Anestezia


Atunci cand alegeti sa efectuati o operatie de lifting al copaselor trebuie sa stiti ca aveti de ales intre dou tipuri de anestezii. Astfel, puteti opta intre anestezie generala sau rahianestezie, decizia fiind luata impreuna cu medicul anestezist.

Operatia


Intotdeauna se asociaza o operatie complementara de lipoaspiratie coapse daca este considerat necesar. Exista 3 tipuri de interventii chirurgicale pe regiunea coapselor:

1) tehnica orizontala pura – se foloseste atunci cand predomina excesul pe verticala. Interventia consta in ridicarea pielii ca si cand s-ar imbraca un pantalon si apoi excizia excesului cutanat. Incizia se efectueaza la baza coapsei pe fata interna si porneste din regiunea inghinala si ajunge posterior in pliul fesier.

2) tehnica verticala pura – se foloseste atunci cand predomina excesul circular. Se excizeaza un pliu in exces pe fata interna a coapsei si cicatricea este pozitionate pe lungimea fetei interne a coapsei. Daca excesul tegumentar este important, cicatricea poate cobori pana aproape de genunchi.

3) tehnica mixta – consta in asocierea celor doua tehnici atunci cand excesul de piele este si pe verticala si circular. Cicatricea rezultata este in L inversat sau in T inversat.

Durata operatiei de lifting coapse este in medie de 2 ore.

La sfarsitul interventiei, se foloseste un pantalon de compresiune.

Postoperator


Durata spitalizarii variaza intre 1-3 zile in functie de cat de extensiva a fost operatia. Postoperator pot aparea echimoze (vanatai) la nivelul coapselor si edem. Acestea vor disparea in aproximativ 10 – 20 de zile. Durerile in zona operata sunt suportabile si ameliorate cu administrarea calmantelor obisnuite.

Deoarece cicatricea se gaseste la nivelul unui pliu unde exista umezeala, vindecarea va dura mai mult decat in zonele normale. Trebuie evitate toate miscarile care pot pune tensiune mare pe suturi (ex. asezatul) si intrerupta activitatea profesionala pentru 1-3 saptamani in functie de tipul activitatii. Exercitiile fizice pot fi reluate dupa 6 saptamani de la lifting, iar imbracamintea de compresiune se pastreaza timp de 3 saptamani.

Rezultatul final al liftingului de coapse se evalueaza de la 6 luni pana la 1 an postoperator.

Complicatii


In cazul operatiei de liftingcoapse, riscul anestezic trebuie discutat cu medicul anestezist. Astazi, complicatiile legate de anestezie sunt foarte rare.

Complicatiile care pot aparea in urma acestei operatii sunt:

  • accidente trombo-embolice (flebita, embolie pulmonara) > foarte rare
  • hematom la nivelul coapselor > apare rar, se poate evacua daca este de mari dimensiuni
  • infectie > favorizata prin vecinatatea orificiilor naturale. Se previne prin igiena riguroasa pre si postoperatorie. Se vindeca prin tratament antibiotic, sau daca este cazul printr-o noua interventie
  • serom > prin acumularea de limfa si grasime lichefiata. Poate apare la 8 zile postoperator. Tratamentul aceste complicatii consta in imbracaminte de compresiune pe coapse si repaus. Daca este de mari dimensiuni trebuie punctionat.
  • intarziere in cicatrizare.
  • necroza cutanata > uneori, dar este limitata si localizata. Mai frecvent la fumatori, mai ales daca nu s-a oprit fumatul.
  • Tulburari de sensibilitate > scaderea sensibilitatii in partea superioara a fetei interne a coapsei. Sensibilitatea normala reapare la 6 – 12 luni postoperator.