Ce este Liftingul Facial?
Facelift-ul, cunoscut si sub numele de riditectomie, este o operatie de ridicare a pielii fetei si a muschilor de dedesubt, pentru ca fata sa aiba un aspect mai neted si mai ferm.
In operatia de lifting cervico-facial muschii sunt pusi in tensiune moderata pentru a restabili tonicitatea.
Liftingul facial si al gatului inlatura excesul de piele si grasime si pielea este intinsa fara o tensiune excesiva pentru un rezultat natural.
Eventualul exces grasos este tratat prin lipoaspiratie. Daca aspectul este hipotrofic, se poate suplini prin injectare de grasime (lipofilling).
Aspectul pleoapelor nu este influentat prin lifting facial. Incizia se face la marginea parului, in partea anterioara si poate sa fie continuata spre posterior in par spre ceafa, astfel cicatricea este ascunsa.
Liftingul cervico-facial poate fi efectuat de cand apar semnele de imbatranire (lasarea obrajilor, gatului etc.), de obicei dupa 40-45 de ani.
Operatia de lifting cervico-facial fi asociata unei alte interventii estetice : blefaroplastie, corectia ptozei laterale a sprancenei, si corectia ridurilor « labei de gasca » prin lifting temporal, corectia ridurilor frontale (lifting frontal).
De asemenea, liftingul cervico-facial poate fi asociat cu peeling, dermabraziune, injectare de acid hialuronic sau injectare de toxina botulinica.
Inainte de operatie
In cadrul consultatiei preoperatorii se evalueaza starea de sanatate (eventualele boli, alergii, medicamente uzuale).
Inainte de operatia de lifting facial trebuie sa stabiliti cu medicul dumneavoastra imperfectiunile pe care doriti sa le corectati
Se recomanda evitarea utilizarii cu cel putin 10 zile inainte de operatie a medicamentelor de tip anti-inflamatoare sau aspirina (favorizeaza sangerarea).
Anticonceptionalele trebuiesc oprite cu 4-6 saptamani inanite de operatia de lifting facial (cresc riscul de complicatii tromboembolice, favorizeaza formarea de cheaguri in sange).
Este recomandat sa se opreasca fumatul cu cel putin 1 luna inainte sau macar sa se reduca considerabil numarul tigarilor fumate pe zi (ingreuneaza procesul de cicatrizare si pot aparea complicatii post operatie).
Inaintea interventiei de lifting cervico-facial pacientii trebuie sa nu manance si sa nu bea nimic timp de cel putin 6 ore.
Se preleveaza analizele uzuale si se face consultul preanestezic.
Operatia de Lifting Facial
Interventia chirurgicala de lifting facial se face sub anestezie generala. Spitalizarea poate dura intre 24-48h.
Incizia este in mare parte ascunsa in par. Dupa incizie se efectueaza decolarea subcutanata. Extensia decolarii se face in functie de fiecare caz si de laxitatea tesuturilor. Se pune in tensiune planul musculo-aponevrotic, astfel incat sa se corecteze ptoza profunda, pastrand in acelasi timp expresia naturala a fetei.
Daca exista exces grasos, operatia de lifting facial poate fi asociata liposuctiei sau lipectomiei, la nivelul gatului, mentonului, partea inferioara a obrajilor si obrajilor.
In cazul in care exista o atrofie (pierdere de volum la nivelul fetei), liftingul facial se poate asocia injectarii de grasime (lipofilling).
La finalul operatiei, se inlatura excesul cutanat si pielea este suturata fara tensiune.
La barbati, pielea este mai groasa, zonele cu par se deplaseaza si cicatricele sunt mai putin ascunse.
La sfarsitul operatiei de lifting cervico-facial se efectueaza un pansament compresiv.
Interventia chirurgicala dureaza intre 2 si 4 ore.
Dupa Operatie
In primele 10 zile de la operatia de lifting cervico-facial pacientul trebuie sa se odihneasca si trebuie sa evite eforturile.
De obicei, dupa operatie apar:
– edem (poate deveni mai accentuat a doua zi)
– echimoze (vanatai in regiunea gatului si mentonului)
– senzatie de tensiune dureroasa sau dezagreabila, in special in partea posterioara a urechilor si in jurul gatului.
Dupa primele luni de la interventia de lifting facial, edemul dispre, dar persista o indurare moderata in zonele decolate mai degraba palpabila decat vizibila.
Obrajii si urechile isi recapata sensibilitatea normala in cateva zile de la operatie.
Pentru a se putea prezenta in societate fara ca operatia sa fie vizibila trebuie sa se astepte 3-4 saptamani.
Rezultatul definitiv al liftingului cervico-facial poate fi evaluat dupa 3 luni. Cicatricele sunt inca putin roz si indurate si se atenueaza dupa 6 luni.
Trebuie avut in vedere ca dupa orice operatie de lifting facial nu se poate obtine perfectiunea, ci doar o ameliorare a aspectului fizic.
In timp imbatranirea continua si pentru mentinerea rezultatului trebuie ca liftingul facial sa fie reefectuat dupa aproximativ 10 ani.
Complicatiile lifting -ului cervico-facial
Urmatoarele complicatii, desi rare, pot aparea dupa lifting cervico-facial:
- riscurile produse de anestezie (foarte mici)
- hemotom (poate necesita evacuare rapida)
- suferinta sau necroza cutanata (responsabila de intarzierea cicatrizarii, risc crescut ca urmare a intoxicatiei tabacice)
- infectii (foarte rare)
- leziuni nervoase (lezarea unei ramuri a nervului facial, risc crescut de a produce pareza sau paralizie faciala, exceptional si sechelele dispar cel mai frecvent in cateva luni. Mai rar poate aparea o paralizie a nevului spinal, nervul care ridica umarul)
- cicatrice anormale (hipertrofice sau cheloide, dezvoltarea lor este imprevizibila si depinde de modul in care cicatrizeaza fiecare pacient in parte)
- posibilitatea necesitatii unei noi interventii chirurgicale.