Ce este Liftingul Mamar?
Ptoza mamara reprezinta lasarea sanilor, frecvent glanda mamara fiind lasata la polul inferior si absenta la nivelul decolteului. Ptoza exista uneori de la inceput, dar mai frecvent apare dupa o pierdere importanta in greutate sau dupa sarcina si alaptare. Ptoza poate fi izolata si atunci este vorba de proza mamara pura sau poate asocia hipertrofia mamara.
Operatia de mastopexie sau liftingul mamar are drept scop replasarea areolei intr-o pozitie satisfacatoare, ascensionarea glandei si excizia excesului cutanat astfel incat sa se obtina o forma frumoasa a sanului.
In cazul unei proze importante, cicatricea rezultata area forma unui T inversat: o cicatrice periareolara, cicatrice verticala intre polul inferior al areolei si santul inframamar si o cicatrice orizontala la nivelul santului inframamar. Lungimea cicatricei orizontale este proportionala cu importanta ptozei.
In cazul unei ptoze moderate se poate realiza mastopexia (ridicarea sanilor) prin metoda cicatricei verticale, evitandu-se astfel cicatricea orizontala de la nivelul santului inframamar.
In anumite cazuri, atunci cand ptoza este redusa este posibila utilizarea unei corectii periareolare care implica doar prezenta unei cicatrice in jurul areolei.
Daca ptoza asociaza volum insuficient (hipotrofie mamara) se poate efectua augmentarea cu implanturi mamare si mastopexie. In acest caz se inlatura mai putina piele si lungimea cicatricelor este mai mica.
Mastopexia (liftingul mamar) se poate efectua dupa terminarea cresterii. Dupa mastopexie este posibila sarcina si alaptatul, dar se recomanda sa se astepte cel putin 6 luni dupa interventia chirurgicala de ridicare a sanilor.
Inainte de operatia de Mastopexie
In cadrul consultatiei de dinaintea operatiei de Mastopexie (ridicarea sanilor) se evalueaza starea de sanatate (eventualele boli, alergii, medicamente uzuale). Ulterior, se recomanda efectuarea unui examen complet al ambilor sani (examinare clinica – poate fi facuta de catre chirurg, ecografie si mamografie).
Se recomanda evitarea utilizarii cu cel putin 10 zile inainte de operatie a medicamentelor de tip anti-inflamatoare sau aspirina (favorizeaza sangerarea).
Anticonceptionalele trebuiesc oprite cu 4-6 saptamani inainte de Mastopexie (cresc riscul de complicatii tromboembolice – favorizeaza formarea de cheaguri in sange).
Trebuie evitata expunerea excesiva la soare sau la solar inainte de operatie (poate ingreuna cicatrizarea).
Se recomanda o dieta echilibrata in perioada pre- si postoperatorie.
De asemenea este recomandat sa se opreasca fumatul cu cel putin 1 luna inainte de operatia de lifting mamar sau macar sa se reduca considerabil numarul tigarilor fumate pe zi (ingreuneaza procesul de cicatrizare si pot aparea complicatii dupa mastopexie).
Operatia de Mastopexie
Operatia de mastopexie se efectueaza sub anestezie generala. Spitalizarea dureaza 1-2 zile. Operatia de lifting mamar se efectueaza in functie de caracteristicile fiecarei paciente conform tehnicii stabilite preoperator.
Operatia de Mastopexie dureaza intre 1,5 ore si 3 ore.
Postoperator liftingului mamar se efectueaza un pansament compresiv.
Dupa Mastopexie
In general durerile dupa mastopexie sunt moderate si necesita doar analgezice simple.
Imediat dupa liftingul mamar exista posibilitatea aparitiei unui edem si unor echimoze (vanatai) la nivelul sanilor precum si o jena la ridicarea bratelor.
Se recomanda utilizarea unei bustiere speciale timp de 6 saptamani zi si noapte.
Firele de sutura se inlatura la 14 zile dupa mastopexie. Se recomanda concediu medical timp de 7-10 zile postoperator.
Activitatea sportiva se poate relua dupa 2 luni de la operatia de lifting.
Rezultatul liftingului mamar
Rezultatul final al liftingului mamar se poate evalua la 1 an dupa interventia de mastopexie.
Frecvent, cicatricele au un aspect roz si umflat la 2-3 luni postoperator, apoi devin albicioase, se reduc si devin mai putin vizibile.
Cicatricele dupa mastopexie se pot lati, albi sau deveni brune. Cicatrizarea dupa lifting depinde de modul in care cicatrizeaza pacienta de obicei.
Uneori, poate persista o asimetrie pentru care se poate efectua un gest chirurgical secundar dupa 1-2 ani.
Complicatii
- legate de anestezie (foarte rare)
- infectie (necesita tratament cu antibiotice si uneori un drenaj chirurgical)
- hematom (poate necesita evacuarea)
- intarzierea cicatrizarii (creste durata de vindecare postoperatorie)
- necroza cutanata (poate fi responsabila de incetinirea cicatrizarii dupa mastopexie, risc mai mare in cazul intoxicatiei tabacice)
- afectarea sensibilitatii (in special la nivelul mameloanelor, dar revine la normal la 6-18 luni dupa lifting)
- evolutia cicatricelor poate fi nefavorabila (cicatrice hipertrofice sau cheloide cu evolutie imprevizibila)