Rinoplastie

Ce este Rinoplastia?

Prin pozitia centrala pe care o ocupa la nivelul fetei, nasul are un rol important in echilibrul estetic al fetei.

Rinoplastie inseamna acea operatie estetica la nas de modificare a aspectului acestuia in scop estetic si uneori si in scop functional si consta in modificarea scheletului cartilaginos pe care se va reaseza pielea nasului.

Daca exista o jena respiratorie, aceasta poate fi corectat in acelasi timp cu operatia estetica de rinoplastie (corectia deviatei de sept sau a hipetrofiei cornetelor nazale).

Operatie estetica la nas se poate efectua in cazul barbatilor si femeilor dupa terminarea perioadei de crestere, adica dupa 16-18 ani.

Rinoplastia poate fi asociata cu alte interventii chirurgicale la nivelul fetei.

Inainte de operatie

In cadrul consultatiei de dinaintea operatiei se evalueaza starea de sanatate (eventualele boli, alergii, medicamente uzuale).

Se evalueaza aspectul nasului, se examineaza septul nazal si cornetele nazale si calitatea respiratiei pacientului/pacientei, precum si dorintele si asteptarile pacientilor.

Inainte de rinoplastie se recomanda evitarea utilizarii cu cel putin 10 zile inainte de interventie a medicamentelor de tip anti-inflamatoare sau aspirina (favorizeaza sangerarea).

Anticonceptionalele trebuiesc oprite cu 4-6 saptamani inanite de operatie (cresc riscul de coplicatii tromboembolice ? favorizeaza formarea de cheaguri in sange).

Este recomandat sa se opreasca fumatul cu cel putin 1 luna inainte de operatie sau macar sa se reduca considerabil numarul tigarilor fumate pe zi (ingreuneaza procesul de cicatrizare si pot aparea complicatii).

Inaintea operatiei pacientii trebuie sa nu manance si sa nu bea nimic timp de cel putin 6 ore.

Se preleveaza analizele uzuale si se face consultul preanestezic.

De asemenea, chirurgul estetician va explica procedura, tipul de anestezie folosit, zona unde va avea loc interventia, riscurile, cat costa operatia si ce alte optiuni mai aveti.

Atunci cand planificati o operatie de rinoplastie, spuneti chirurgului dumneavoastra daca ati mai avut si alte operatii la nas si daca faceti alergie la ceva anume, daca aveti probleme de respiratie, daca luati medicamente, vitamine, droguri si daca fumati.

Nu ezitati sa va intrebati chirurgul estetician despre orice nelamurire aveti.

Operatia de Lifting Facial

Operatie de rinoplastie se desfasoara de obicei sub anestezie generala, dar in anumite cazuri se poate efectua cu anestezie locala asociata cu anestezie pe vena.

Durata operatiei variaza intre 1 si 3 ore in functie de complexitatea modificarilor necesare pentru obtinerea rezultatului.

Se efectueaza o incizie la nivelul columelei (structura dintre cele doua nari) care se continua cu incizii ascunse in interiorul narilor nasului.

Uneori, daca este necesara ingustarea narilor, pot exista mici incizii la nivelul bazei de insertie a cartilajelor alare (insertia laterala a narilor), sau daca este vorba de un nas foarte mare cu un exces tegumentar considerabil se poate efectua o incizie longitudinala pe mijlocul nasului pentru a reduce pielea (cazurile sunt rare si tehnica este rezervata pentru nasurile foarte mari, iar cicatricea se vindeca foarte frumos si este putin observabila).

De asemenea, in cazul nasurilor multiplu traumatizate, la pacientii cu oase tari, operatia de rinoplastie se pot face cu mici incizii (de ~ 3 mm) pe fata laterala a piramidei nazale (portiunea osoasa a nasului) pentru fracturarea prin abord extern (osteotomii externe).

Dupa incizii, se diseca scheletul cartilaginos al nasului care se modifica conform dorintelor pacientilor (rezectii de os si cartilaj, repozitionari ale cartilajelor, grefe cartilaginoase etc.)

La sfarsitul operatiei de rinoplastie inciziile sunt inchise folosind fire subtiri, se pune o atela metalica, de plastic sau din rasina si se introduc mese absorbante nazale.

Interventia chirurgicala dureaza intre 2 si 4 ore.

Dupa Rinoplastie


Durerile resimtite dupa rinoplastie sunt reduse, neplacerile fiind legate in special de imposibilitatea de a respira pe nas.

Poate aparea un edem al pleoapelor (unflarea) sau echimoze (vanatai) in jurul ochilor si la baza nasului. Durata acestora depinde de fiecare pacient in parte.

Dupa operatie se recomanda repaus fara eforturi in zilele imediat postoperatorii.

Mesele se scot cel mai frecvent la 24-48 de ore de la operatie, iar atela intre 6 si 10 zile postoperator.

Dupa scoaterea atelei poate persista un edem al nasului care se va retrage progresiv cu masaj conform indicatiilor medicului. Poate ramane pentru o perioada o jena respiratorie din cauza edemului mucoasei nazale sau a crustelor ce se pot forma postoperator.

Se evita efortul fizic in primele 4 saptamani de la operatie. Ochelarii pot fi purtati dupa 6 saptamani si trebuie evitat sportul cu risc traumatic la nivelul piramidei nazale timp de cel putin 3 luni.

Rezultatul rinoplastiei se poate evalua la cateva luni postoperator, iar rezultatul final la 6 luni pana la 1 an dupa operatie.

Posibilele imperfectuni ale rezultatului pot fi cauzate de retractie cicatriceala sau fibroza subcutanata la nivelul nasului. Aceste imperfectiuni pot fi corectate prin interventii chirurgicale mai mici la cateva luni dupa prima operatie de rinoplastie.

Complicatiile rinoplastiei


Complicatiile rinoplastiei se impart in doua tipuri: cele legate de anestezie (astazi prin evolutia tehnicilor anestezice acestea sunt foarte rare) si cele legate de actul chirurgical.
Complicatiile chirurgicale sunt foarte rare, dar pot fi mentionate:

 • riscurile produse de anestezie (foarte mici)
 • hemotom (poate necesita evacuare rapida)
 • suferinta sau necroza cutanata (responsabila de intarzierea cicatrizarii, risc crescut ca urmare a intoxicatiei tabacice)
 • infectii (foarte rare)
 • leziuni nervoase (lezarea unei ramuri a nervului facial, risc crescut de a produce pareza sau paralizie faciala, exceptional si sechelele dispar cel mai frecvent in cateva luni. Mai rar poate aparea o paralizie a nevului spinal, nervul care ridica umarul)
 • cicatrice anormale (hipertrofice sau cheloide, dezvoltarea lor este imprevizibila si depinde de modul in care cicatrizeaza fiecare pacient in parte)
 • posibilitatea necesitatii unei noi interventii chirurgicale.
 • Before-Rinoplastie
  After-Rinoplastie
  Inainte Rinoplastie Dupa